Tuesday, September 14, 2010

Kenali Pokok Gharqad : Pohon Yahudi

Tahukah pembaca sekalian pohon yang akan membantu orang Yahudi bila sampai kiamat nanti?
Tengoklah gambar di bawah ini. Terima kasih kepada rujukan saya, http://helmiexwostorian.blogspot.com/2010/07/kenali-pokok-gharqad-pohon-yahudi.html.
"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-umat Islam berperang dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi" (Hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Pokok Gharqad atau African Boxthorn (Lycium ferocissimum) adalah sejenis pohon yang rendang dan berduri.
Ada lebih 20 spesis Gharqad di Amerika Utara, 30 spesis di Amerika Selatan, 30 di Afrika, 10 di Eurasia dan satu di Australia.
[Dah tentulah ada pada tempat yang ada Yahudi]

Pokok Gharqad, adalah panggilan bagi pokok Yahudi dalam bahasa Arab.
Dalam istilah botani, pokok Gharqad dikenali sebagai spesis Boxthorn, termasuk dalam keluarga Solanaceae yang terdiri lebih daripada 90 spesis.
Nama-nama lain yang biasa digunakan untuk pokok ini ialah Desert-thorn, Christmas berry, Wolfberry, Matrimony vine, Tea-tree dan Goji.
Spesis ini banyak tumbuh pada ketinggian lebih kurang 5 meter tinggi dan 3 meter lebar serta boleh menyesuaikan diri dengan keadaan kering serta kekurangan air.
Pokok rendang ini turut menjadi 'rumah' bagi beberapa spesis haiwan seperti musang dan burung untuk berteduh dan mencari makanan.

Menariknya, pokok ini turut terdapat di Australia selepas dibawa masuk pada tahun 1800-an untuk dijadikan sebagai tumbuhan pagar sekitar rumah, malah ia dianggap sebagai "rumpai yang sangat degil" ! Ini kerana ia menjadi ancaman kepada industri agrikultur dan mudah berkembang biak melalui pelbagai cara sehingga pelbagai usaha dijalankan untuk menghapuskan "rumpai" ini. Ia turut di isytiharkan sebagai rumpai di bawah Tasmania’s Weed Management Act 1999 dan kegagalan menghapuskan pokok ini daripada perumahan membawa kepada tindakan undang-undang!

Dalam bahasa Ibrani, pokok Gharqad disamakan dengan pokok Atad. Sarjana botani Prof. Michael Zohary dan Noga Hereuveni of Neot Kedumim yang mengkaji tumbuhan yang disebutkan dalam Bible mengesahkan pokok Atad adalah sama dengan spesis Jujube.

Jika pokok Jujube ini adalah pohon Gharqad seperti yang disebutkan dalam hadis, kemungkinan pernyataan yang mengatakan orang-orang Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad adalah benar. Spesis ini adalah tumbuhan kedua terbesar di negara haram Israel selepas pokok Akasia.

Pokok Gharqad ini banyak ditanam oleh orang-orang Yahudi di sekitar rumah mereka kerana mereka berharap dapat bersembunyi di sebalik pohon tersebut daripada dibunuh oleh orang-orang Islam ketika hampir berlakunya hari kiamat nanti. Sesungguhnya, mereka beriman kepada hadith Rasulullah SAW, namun pada masa yang sama, merekalah yang memusuhi umat Baginda serta melakukan kekejaman terhadap warga Palestin samada yang beragama Islam mahupun Kristian.
Dikatakan, sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan, Jews National Fund (JNF) sedang giat menganjurkan kempen menanam pokok di Israel. Namun, tidak dapat dipastikan samada pokok-pokok yang ditanam itu merupakan pokok Gharqad atau sebaliknya. Menurut laman web rasmi pertubuhan tersebut, JNF telah menanam lebih 240 juta pokok di Israel sepanjang 100 tahun yang lalu.


P/S ; Dunia dah nak kiamat. Orang yahudi sibuk buat persiapan & giat mengkhayalkan umat Islam dengan duniawi. Kita? Bila lagi?

3 comments:

Post a Comment