Friday, December 10, 2010

Jersey Tak Boleh Pakai

Sumber: Salafus-sholih.blogspot.com
Kalau korang Islam, jangan tanya saya kenapa korang tak boleh pakai jersey kat dalam gambar atas ni.
Cuba tengok sendiri apa yang ada dalam lambang or logo diorang tu. Ada tanda salib tu. Apa hukumnya kalau orang Islam memakai tanda salib?

Janganlah terlampau bersifat taksub dalam menyokong pasukan kegemaran sehingga mengabaikan hukum halal haramnya. Ingatkanlah kawan² korang. Semoga kita tak jadi syirik, dosa yang tidak diampunkan Allah.

UPDATE :]
Atas permintaan Anonymous. Lebih besar, supaya nampak lebih jelas & terang lambang Salib tu.

Salib pada crown atas sekali - Real Madrid
Lambang Portugal
Lambang Barcelona
Lambang Brazil
Lambang AC Milan
Sumber gambar jersey: Google.com

Atau kalau nak baca banyak lagi pasal entry ni, boleh lah melayari:


1-- Blog Carca Marba - http://carca-marba.blogspot.com/2010/07/haram-pakai-jersi-lambang-salib-imej.html

2-- Blog Salafus Sholih http://salafus-sholih.blogspot.com/2010/07/haram-pakai-jersi-lambang-salib.html

P/S; Manchester United ada lambang syaitan. Alamak!

7 comments:

ANATI SOKI said...

nice entry! entry yg sgt bergun! :)

syazana said...

hehehe.. tu la. lepas tulis entry ni, terus je tukar logo man utd kpd muslimeen united. aduihh...

Anonymous said...

xleh besarkan skit ke gambar tu~ kecik sgt

syazana said...

Dah tambah dah, thank you..

esPlaNet said...

let me ask u one thing.
kalau cm 2 la pemikran saudari
xyah la pakai huruf t...

t kn salib gk~

Heidi Shafiq said...

nasib baik aku sokong man u.. :)

syazana said...

esplanet; eh, itu terpulang atas awak. bagi saya, huruf t tulisan tangan saya bukan seperti tanda salib yg tegak tu. tapi huruf t saya seperti huruf t ini. ada lengkung ni bahagian bawah. sekian.

Post a Comment